Menu sarapan pagi yang seimbang sangat dititikberatkan oleh ibu-ibu moden sekarang. Jika boleh dalam satu hidangan perlu mengandungi setiap sumber makanan yang terdapat dalam piramid makanan tanpa perlu menambah bahan penambah perisa. Oleh itu, makanan yang dihidangkan lebih berkhasiat dan sihat.
Disini saya ingin berkongsi resepi lempeng daging hasil daripada tiruvasi daripada makanan jepun iaitu Takoyaki. Jika Takoyaki berbentuk bulat, manakala lempeng pula berbentuk leper sama seperti lempeng tradisional/pencake. Lempeng ini juga sesuai bagi anak-anak yang tidak suka makan sayur kerana sayur-sayuran yang digunakan dicincang halus terlebih dahulu.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:
Adunan Tepung
- 1 1//2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder (Opsional)
Bahan-bahan tambahan
- Daging yang dicincang dan digoreng dengan sedikit minyak (Ikut sukatan sendiri)
- Kobis dicincang halus (Ikut sukatan sendiri)
- Lobak merah diparut (Ikut sukatan sendiri)
Sos
- 2 sudu besar mayonis
- 1/2 sudu besar kicap manis
-1 sudu besar sos tomato.
Penyediaan Bahan
Adunan tepung - masukkan semua bahan dalam mangkuk yang besar dan kacau semua bahan tersebut sehingga sebati.
Sos - Masukkan semua bahan dan kacau sehingga sebati sahaja.
Cara memasak adalah sama seperti kta membuat lempeng.
1. Panaskan kuali (sila guna kuali yang coated), sapu sedikit minyak dan masukkan satu senduk adunan tepung.
2. Terus letak daging dan sayur-sayuran dengan segera. Kemudian ditambah lagi 1/2 senduk adunan tepung.
3. Jika lempeng sudah agak masak, bolehlah diterbalikkan dan tunggu sehingga masak.
Sudah siap.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment